MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Piknik wojskowy w Zagadkach w gminie Szczerców. Militaria już można oglądać

NOWE
Piknik wojskowy w Zagadkach w gminie Szczerców. Militaria już można oglądać

Rusza realizacja II etapu obwodnicy Sanoka

Rusza realizacja II etapu obwodnicy Sanoka

Polecamy

Niewybuchy w powiecie ropczycko-sędziszowskim. Natrafiono na nie jednego dnia

Niewybuchy w powiecie ropczycko-sędziszowskim. Natrafiono na nie jednego dnia

26-latek przyłapany z białym proszkiem. To był mefedron

26-latek przyłapany z białym proszkiem. To był mefedron

Cud przed śmiercią? To dzieje się u co 3. pacjenta z demencją

Cud przed śmiercią? To dzieje się u co 3. pacjenta z demencją